SPECIAL OLYMPICS

JOLIEN D'HOORE

SPECIAL OLYMPICS

Sinds begin 2017 ben ik wielerambassadrice van Special Olympics Belgium.

 

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag meer dan 4 miljoen atleten in 178 landen. De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van het Belgisch koningspaar. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.


Meer informatie vindt u hier: www.special-olympics.be .Play Unified-campagne


Eind augustus 2016 heeft Special Olympics Belgium de topsportwereld uitgedaagd voor unified-wedstrijden. Een ongeziene en ontzettend moedige actie van hen.

Tomas Van Den Spiegel, Yanina Wickmayer, Greg Van Avermaet, de Borlées, Moussa Dembélé en Pieter Timmers hebben zonder aarzeling de uitdagingen meteen aanvaard!

Het concept Play Unified, alsook de campagne, wil samen sporten promoten en activeren in België.

Via de campagne wil Special Olympics Belgium de sociale inclusie bevorderen door middel van unified sports. De organisatie wil reguliere atleten en atleten met een verstandelijke beperking samen aan het sporten krijgen in hetzelfde team zodat ze hun trainingen en sportieve ervaringen kunnen delen. Het principe is simpel: samen trainen en sporten zorgt voor wederzijds begrip en wakkert vriendschappen aan. Unified spelen haalt het beste uit de atleet naar boven. Leert de ene iets bij over techniek, dan krijgt de andere een lesje in beleving en overgave. Volgens Zehra Sayin, CEO van Special Olympics Belgium, kaderen deze campagne en het concept van Play Unified in de doelstelling van Special Olympics Belgium om tegen 2020 maar liefst 20.000 Belgische atleten met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen.

De meeste challenges met de topsporters zijn reeds achter de rug en het heeft een heus sneeuwbaleffect gecreëerd bij de Belgische clubs die zelf ook uitdagingen of unified-evenementen organiseren. Prachtig om te zien!

Wil jij met je club een Unified-challenge organiseren of wil je als individu je kandidaat stellen om Unified-partner te worden? Neem dan zeker een kijkje op www.playunified.be of neem contact op via info@specialolympics.be